Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση, διότι όταν τολμάς να την απαντήσεις με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, θα ορίσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Και όποια απόφαση και αν λάβεις είναι εντάξει, αρκεί να είναι συνειδητή. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις στο χώρο εργασίας σου. Σίγουρα, βάζει φαγητό στο τραπέζι και κρατά μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου.

Mε την οικονομία όπως είναι, θα πρέπει πιθανώς να είσαι ευγνώμων, αλλά αναρωτιέσαι …

  • Θα μπορούσες να βρεις μια άλλη δουλειά όπου θα ήταν δυνατό να αναπτύξεις τα ταλέντα σου και ακόμη, να ανακαλύψεις νέα;
  • Θα μπορούσες να σηκώνεσαι κάθε πρωί και να πληρώσετε πραγματικά καλά για να κάνεις αυτό που αγαπάς απόλυτα;
  • Ή θα μπορούσες να κάνες κάτι μόνος σου; Θα μπορούσες να κάνεις το άλμα και να είσαι ο δικός σου προϊστάμενος;

Ένα μέρος σου πιστεύει ότι θα μπορούσες. Ένα μέρος σου πιστεύει ότι θα είσαι θαυμάσιος σε αυτό. Ένα μέρος σου πιστεύει ότι κάνοντας οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν σπατάλη της ζωής σου. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα: είναι μόνο ένα μέρος.

Το υπόλοιπο του εαυτού σου πιστεύει ότι η διακοπή της τωρινής δουλειάς δεν αποτελεί επιλογή. Ανησυχεί ότι θα είσαι αποτυχημένος, θα μείνεις άστεγος ή θα καταστρέψεις τη ζωή του παιδιού σου.

«Είναι απλή λογική», λέει. “Ποιος είσαι για να θέλεις τόσα πολλά; Απλά να είσαι ευχαριστημένος με αυτά που έχεις”.

Και έτσι καταλήγει να γίνεται το στομάχι σου κόμβους, και να στριφογυρίζεις στις τέσσερις το πρωί, καθώς οι δύο πλευρές σου μάχονται μέσα σου. Ποιος λέει την αλήθεια; Ποιο είναι ψέμα;

Απλά δεν μπορείς να το αποφασίσεις και η αβεβαιότητα αυτή σε τρελαίνει …

Πώς το ξέρω? Το ξέρω διότι ήμουν και εγώ σε αυτό το σημείο.

Ήμουν πάντα ο οικονομικός κουβαλητής στην οικογένειά μου, υποστηρίζοντάς την να ζήσει αυτό που άλλοι εκτιμούσαν ως μια μεγάλη ζωή – τουλάχιστον σε υλικούς όρους. Αλλά μια μέρα, πριν από περίπου 14 χρόνια, αντιλήφθηκα ότι ζητούσα περισσότερα.

Είχα παρατηρήσει ότι αυτό που αγαπούσα πιο πολύ από τη δουλειά μου στις πολυεθνικές ήταν η ενασχόληση με άλλους ανθρώπους. Αυτό που με γέμιζε ήταν η καθοδήγηση και η υποστήριξη που τους παρείχα, για να κάνουν την καλύτερη δουλειά που μπορούσαν.

Και έτσι γεννήθηκε η σημερινή μου εργασία ως Coach.

Χωρίς να έχω τις εγγυήσεις, θα έπρεπε να είχα μείνει στην προηγούμενη δουλειά μου, σωστά; Μόνο που δεν μπορούσα. Υπήρχε μια εσωτερική φωνή που μου έλεγε να προχωρήσω. Έτσι, έχτισα τη νέα μου καριέρα με απόλυτη αφοσίωση, μελέτη, συγγραφή και χρόνια προετοιμασίας, νιώθωντας απλώς ευγνωμοσύνη για το δώρο που χάριζα στον εαυτό μου.

Και όταν άρχισα να βοηθάω άλλους ανθρώπους και να λαμβάνω από εκείνους σχόλια για την αποτελεσματική υποστήριξη που τους παρείχα, ήξερα ότι άξιζε τον κόπο η προσπάθεια μου και ότι ήμουν στο σωστό δρόμο.

Με κάθε ειλικρίνεια, ξέρω ότι είναι οδυνηρό να αισθάνεσαι ότι τα όνειρά σου χάνονται καθώς έχεις μια οικογένεια να υποστηρίξεις και, εάν είσαι σαν εμένα, θα προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι τα όνειρά σου πραγματικά δεν αξίζουν τους κινδύνους που συνεπάγονται.

Μέχρις ότου δεις τη ζωή σου για αυτό που πραγματικά είναι, μια ευκαιρία για Χαρά, Συνεισφορά και Ανάπτυξη.

Πρέπει να φτάσεις στο σημείο όπου πιστεύεις ότι θα μετανιώσεις περισσότερο εάν δεν πάρεις τον ρίσκο, παρά με το να χάσεις το οτιδήποτε άλλο. Και τότε, το ταξίδι σου προς την ελευθερία και το σκοπό σου θα έχει αρχίσει.

Εν τούτοις, αν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τις καρδιές μας και να κάνουμε ότι θέλουμε, γιατί πρέπει αυτό να είναι τόσο δύσκολο, σε σημείο που γίνεται αποθαρρυντικό;
Αυτό συμβαίνει επειδή το υποσυνείδητο μυαλό μας θέλει να μας κρατήσει ασφαλείς. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για αυτό. Ότι θα συνεχίσεις να αναπνέεις, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι η ζωή σου είναι μικρότερη από την επιθυμία σου.

Για αυτό το υποσυνείδητο μυαλό, η επιβίωσή σου είναι το μόνο πράγμα που μετράει, και τα όνειρά σου δεν είναι παρά μια επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής σου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πιστέψεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μόνο μια άλλη φωνή μέσα στο κεφάλι σου. Μπορείς να την αντιμετωπίσεις ως έναν αξιόπιστο σύμβουλο που θέλει να σκεφτείς από πριν τους κινδύνους που συνεπάγονται το να κάνεις κάτι ασυνήθιστο.

Είναι συνετό να ακούς αυτή τη φωνή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είσαι υποχρεωμένος να την υπακούσεις. Στην πραγματικότητα, το να την αμφισβητείς σε τακτική βάση είναι ίσως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Και πώς το κάνεις αυτό; Με το να μπεις σε διάλογο με τον εαυτό σου. Ενεργοποίησε μια ισχυρή επικοινωνία με τον εσωτερικό σου εαυτό, ρωτώντας ερωτήσεις που ίσως σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και τις φοβάσαι, επειδή μπορούν να σε οδηγήσουν σε μια διαφορετική, ανώτερη πορεία.

Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να είναι:

  • Ζω, αυτή την στιγμή, την ζωή που επιθυμώ;
  • Πόσο χρόνο έχω πραγματικά επενδύσει στη δημιουργία αυτής της ζωής;
  • Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξω στον εαυτό μου σήμερα, για να αρχίσω να κινούμαι με χαρά και ελευθερία προς την επιθυμία μου;
  • Είμαι έτοιμος να κάνω αυτό που χρειάζεται για να φτάσω εκεί που θέλω;
  • Ποιο είναι το πρώτο βήμα που θα μπορούσα να κάνω τώρα, για να αλλάξω αυτό που δεν λειτουργεί πλέον για μένα;
  • Ποιο είναι το δεύτερο βήμα;
  • Και το τρίτο;

Να κάνεις έναν παραγωγικό διάλογο με τον εαυτό σου και σου υπόσχομαι ότι θα λάβεις παραγωγικές απαντήσεις. Στην πράξη, θα γνωρίζεις ότι έχεις κάνει μια καλή ερώτηση από την ποιότητα της απάντησης που θα λαμβάνεις.

Εάν δεν σου αρέσει η απάντηση, άλλαξε την ερώτηση! Το θέμα είναι να απελευθερώσεις τη φωνή του πάθους και της αποφασιστικότητάς σου και να μειώσεις τη φωνή των φόβων σου. Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;

Σκέψου με απόλυτη ειλικρίνεια το χειρότερο σενάριο σου. Μην αφήσεις να είναι μια αφηρημένη απειλή, να την κάνεις συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη. Και ενώ το κάνεις, αναρωτήσου πότε θα είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις. Σε 2 μήνες; 6 μήνες; Ένα έτος; Ή δύο;

Κοίταξε κατά πρόσωπο αυτό που φοβάσαι περισσότερο και αποφάσισε ποιος θα κερδίσει – αυτό ή οι επιθυμίες σου.

Ακόμα κι αν ο φόβος σου είναι τρομακτικός, δεν είναι ποτέ καλός λόγος για να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου. Πρέπει να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει πάντα κάτι που θα μπορούσες να κάνεις για να το μειώσεις, σωστά; Απλά σχεδίασε τρόπους για να το αντιμετωπίσεις και θυμήσου ότι είναι απλώς μια πιθανότητα.

Και μόλις το κάνεις, συγκεντρώσου και εστίασε τις προσπάθειές σου στις άλλες σου δυνατότητες. Εκείνες που φέρνουν το καρπό του πάθους σου, της χαράς, της εκπλήρωσης. Ποιο είναι το καλύτερο σενάριό σου; Και όταν είσαι έτοιμος, σχεδίασε την δράση σου προς αυτό.

Τα καλά νέα είναι ότι είσαι στη διαδρομή σου για κάποιο λόγο.

Ο κόσμος δεν χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους να περιμένουν να φτάσουν στο τέλος της ημέρας για να ντοπαριστούν με αλκοόλ, τηλεόραση ή ψώνια.

Ο κόσμος σε χρειάζεται να εκπληρώσεις το σκοπό σου και να είσαι πραγματικά ζωντανός.

Αμφισβήτησε λοιπόν τις φωνές της «λογικής» μέσα στο κεφάλι σου. Σχεδίασε τις κινήσεις σου για να ξεφύγεις από το χειρότερο σενάριο σου και διαμόρφωσε την δράση σου για να κινηθείς προς το καλύτερο σενάριο σου.

Και, ό,τι και εάν συμβαίνει, μην σταματήσεις ποτέ να πιστεύεις στον εαυτό σου, γιατί ανεξάρτητα με το όσα λένε οι άλλοι, εσύ μπορείς να ζήσεις τη ζωή των ονείρων σου.