Τις προάλλες, διαβάζοντας ένα βιβλίο αγαπημένου συγγραφέα, έπεσα πάνω σε ένα αρχαίο κείμενο, που το βρήκα εξαιρετικά βαθύ και σοφό. Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από πολλούς αιώνες, κατά την εποχή των Σαμουράι, και αναφέρετε στη πνευματική τέχνη του χειρισμού του σπαθιού. Πρόκειται για την «Αδιάκοπη Κατανόηση», επίσης γνωστή ως «Συνθήκη Tahla»n, όνομα του συντάκτη της – που ήταν ταυτόχρονα ξιφομάχος και μοναχός Ζεν. Σας παραθέτω εδώ κομμάτια του κειμένου, σε ελεύθερη μετάφραση.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΑΣ. Όποιος κατανοεί το νόημα της ζωής, γνωρίζει ότι τίποτα δεν έχει αρχή ή τέλος και επομένως δεν ανησυχεί. Αγωνιστείτε για αυτό που πιστεύετε χωρίς να προσπαθείτε να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν, διατηρώντας την βουβή ηρεμία εκείνων που είχαν το θάρρος να επιλέξουν το πεπρωμένο τους.

Αυτό ισχύει για την αγάπη και τον πόλεμο.

ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΤΗΝ «ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ». Αυτός που εμπιστεύεται τη δύναμή του για αποπλάνηση, όσον αφορά στην ικανότητα να λέει τα πράγματα τη σωστή στιγμή, με τη σωστή χρήση του σώματος, δεν ακούει την «φωνή της καρδιάς». Αυτή μπορεί να ακουστεί μόνο όταν είμαστε σε τέλεια αρμονία με τον κόσμο γύρω μας και ποτέ όταν θεωρούμε τον εαυτό μας ως το κέντρο του σύμπαντος.

Αυτό ισχύει για την αγάπη και τον πόλεμο.

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΕΘΣΤΕ Ο ΆΛΛΟΣ. Είμαστε τόσο επικεντρωμένοι σε αυτό που θεωρούμε την καλύτερη στάση ζωής, που ξεχνάμε κάτι πολύ πιο σημαντικό: για να επιτύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους. Επομένως, είναι απαραίτητο όχι μόνο να παρατηρούμε τον κόσμο, αλλά και να φανταστούμε ότι μπαίνουμε στην θέση των άλλων και να γνωρίζουμε πώς να συνοδεύουμε τις σκέψεις τους.

Αυτό ισχύει για την αγάπη και τον πόλεμο.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ. Το μονοπάτι μας θα συναντήσει πάντα πολλούς ανθρώπους που, από αγάπη ή υπερηφάνεια, θέλουν να μας διδάξουν κάτι. Πως να διακρίνετε τον φίλο από τον χειραγωγό; Η απάντηση είναι απλή, ο αληθινός δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει ένα ιδανικό μονοπάτι, αλλά αυτός που δείχνει στον σπουδαστή του τους πολλούς τρόπους πρόσβασης στο μονοπάτι που πρέπει να ταξιδέψει για να πετύχει το πεπρωμένο του. Από τη στιγμή που βρίσκει αυτό το μονοπάτι, ο δάσκαλος δεν μπορεί πλέον να τον βοηθήσει, επειδή οι προκλήσεις του είναι μοναδικές. Αυτό δεν ισχύει για την αγάπη ή τον πόλεμο … αλλά χωρίς κατανόηση αυτού του τμήματος δεν θα πάμε πουθενά.

ΑΠΟΔΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι η ιδανική στάση είναι να δώσουμε τη ζωή μας για ένα όνειρο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Για να επιτύχουμε ένα όνειρο, πρέπει να διατηρήσουμε τη ζωή και, ως εκ τούτου, είναι υποχρεωτικό να γνωρίζουμε πώς να αποφύγουμε αυτό που μας απειλεί. Όσο πιο πολύ προμελετάμε τα βήματά μας, τόσο περισσότερες πιθανότητες διατρέχουμε να κάνουμε λάθη, γιατί δεν έχουμε καμία εκτίμηση για τους άλλους, τις διδασκαλίες της ζωής, του πάθους και της ηρεμίας. Όσο περισσότερο νομίζουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, τόσο περισσότερο θα είμαστε υπό τον έλεγχο του οτιδήποτε. Μια απειλή δεν δίνει προειδοποιήσεις και δεν μπορείτε να προγραμματίσετε μια γρήγορη αντίδραση όπως μια βόλτα το απόγευμα της Κυριακής.

Επομένως, εάν θέλετε να εναρμονιστείτε με την αγάπη σας ή με την πάλη σας, μάθετε να αντιδράτε γρήγορα. Μέσω της εμπεριστατωμένης παρατήρησης, μην αφήνετε την υποτιθέμενη εμπειρία ζωής σας να σας μεταμορφώνει σε μηχανή: χρησιμοποιήστε αυτήν την εμπειρία για να ακούτε πάντα τη “φωνή της καρδιάς”. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με αυτό που λέει αυτή η φωνή, σεβαστείτε την και ακολουθήστε τις συμβουλές της. Γνωρίζει ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να δράσετε και ποιά είναι η καλύτερη για να αποφύγετε τη δράση. Αυτό ισχύει και για την αγάπη και τον πόλεμο.