Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές ζωής που έχω περάσει μου έφεραν ενδιαφέροντα μαθήματα. Ένα από τα πιο πολύτιμα είναι ότι θα ήταν άσκοπο ή παράλογο να αντισταθεί κανείς στις αντιξοότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω να καταλάβω ή να δουλέψω με αυτές τις δυσκολίες για να τις λύσω, αλλά σημαίνει ότι δεν αντιτάσσομαι ή αντιστέκομαι – σε σημείο που επιτρέπω να με καταβάλλουν μέχρι εξάντλησης.

Είναι αλήθεια ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι ξεπερνούν τις αντιξοότητες πιο γρήγορα από τους άλλους. Με κάποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας αυτό που άλλοι θα χαρακτήριζαν αποτυχία, βρίσκουν την εσωτερική τους δύναμη και γίνονται περισσότερο από ό, τι πριν. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει κανείς από την απογοήτευση, τις δυσκολίες, τη θλίψη ή τον πόνο, καθορίζει και το πόσο εύκολα θα επανακτήσει την θέση του και θα κινηθεί ξανά προς την εμπιστοσύνη και την ευημερία.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ανθεκτικά άτομα επιλέγουν να μην αφήνουν τις δυσκολίες να τους οριοθετούν. Είναι αλήθεια ότι συχνά οι άνθρωποι ορίζουν τον εαυτό τους με αυτό που κάνουν και όχι με το ποιοι είναι. Αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο, όταν αντιμετωπίζουν μία αντιξοότητα Είναι καλύτερο να υιοθετήσει κανείς και να εκπαιδεύσει τον εαυτό του στην απόκτηση μιας νέας στάσης ζωής, που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Εδώ σας παραθέτω μερικά βήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να οδηγήσετε τον εαυτό σας να πλεύσει πέρα από οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση:

  1. Κρατήστε μια θετική στάση. Κάθε κατάσταση είναι προσωρινή. Αυτό ισχύει και για τα δύο άκρα, καλό και όχι τόσο καλό. Το μόνο που έχει σημασία είναι πώς συμπεριφέρεται κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις. Και αν ο σκοπός σας είναι να βελτιώνεστε συνεχώς και να εξελίσσεστε, θα πρέπει να αναζητήσετε ενεργά τις γνώσεις που φέρνουν αυτές οι καταστάσεις. Εκεί είναι το όλο νόημα. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα μαθήματα σας περιμένουν σε κάθε γωνιά.
  2. Ανοίξτε το μυαλό σας. Αντί να κλείνεστε, να γίνεστε αμυντικός και να ανησυχείτε, ζητήστε την γνώμη, την βοήθεια των άλλων και επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αυθεντικός και ευάλωτος, για να μπορεί να την λάβει. Αυτή η στάση ζωής κάνει κάθε κατάσταση πιο διαχειρίσιμη και επιταχύνει την διαδικασία εκμάθησης.
  3. Δείτε την πλήρη εικόνα. Κάντε ένα βήμα προς τα πίσω – ακόμα και τη στιγμή που συμβαίνει κάτι- και δείτε την κάθε κατάσταση από μια ευρύτερη προοπτική. Αυτό θα φέρει σαφήνεια και νέα κατανόηση. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι επιδεικνύουν ευελιξία με έναν έξυπνο τρόπο και μετακινούνται ανάμεσα σε πολλά πλεονεκτικά σημεία, γεγονός που τους επιτρέπει να ελίσσονται επιτυχώς και να αναδύονται δυνατοί, ξανά και ξανά.
  4. Λάβετε δυναμική δράση. Μην κάθεστε άπραγοι για πολύ καιρό. Τίποτα δεν θα αλλάξει μόνο με τη σκέψη. Προσδιορίστε ένα πρώτο βήμα και προχωρήστε προς τα εκεί. Αυτό το θάρρος θα σας ωθήσει σε δράση, θα δημιουργήσει νέες εναλλακτικές λύσεις, θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε ορμή και να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας και στην ζωή.
  5. Θυμηθείτε ποιοι είστε. Απρόσμενα πράγματα συμβαίνουν στη ζωή συνεχώς. Οι καταστάσεις είναι ρευστές. Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να παραμείνετε γειωμένοι. Τα γεγονότα δεν έχουν τη δύναμη να σας συνθλίψουν, παρά μόνον εάν τα αφήσετε. Μείνετε επικεντρωμένοι στην πρόθεση σας, στους στόχους σας, στα δυνατά σας σημεία και στα επιτεύγματά σας. Αυτά θα σας κρατήσουν σε κίνηση και θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε με επιτυχία οποιαδήποτε καταιγίδα.