Τις προάλλες ήρθε να με επισκεφτεί ένας από τους αγαπημένους μου σπουδαστές της Ακαδημίας και μου έδωσε την ιδέα να συμπεριλάβω σε αυτό το blog θέματα που απαντούν στην παραπάνω ερώτηση, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αναγνώστες να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητάς τους πιο παραγωγικά.
Κατά συνέπεια, ποια είναι αυτά τα πράγματα που, αν τα γνωρίζαμε από την αρχή της ζωής μας, θα μας οδηγούσαν σε μια διαφορετική κατανόηση του Εαυτού και των άλλων και συνεπώς σε διαφορετικές, πιο αποτελεσματικές συμπεριφορές;
Μάθημα 1:
Κάθε στιγμή της ζωής μας προβάλλουμε τις πεποιθήσεις μας. Τουλάχιστον το 85% αυτών αποτελούνται από τα πράγματα που απορροφήσαμε από το περιβάλλον σε ηλικία 0-8 ετών. Αυτές οι πεποιθήσεις έχουν πλέον ενσωματωθεί στο σύστημά μας, διαμόρφωσαν την πραγματικότητα στην οποία ζούμε σήμερα και συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κάθε μέρα που βιώνουμε.
Ας εξετάσουμε αυτή την αλήθεια δίνοντας ένα πρακτικό παράδειγμα. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ δύο ατόμων;
Όταν οι άνθρωποι μιλούν ο ένας στον άλλο, αυτό που πραγματικά συνομιλεί είναι το σύστημα πεποιθήσεών τους. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, προβάλλουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους και ερμηνεύουν το τι συμβαίνει γύρω τους ως σωστό και κατάλληλο ή λάθος και αγχωτικό.
Αν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν συμφωνούν, είναι το συγκεκριμένο σύστημα πεποιθήσεων του καθενός που διαφωνεί, και μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται θυμωμένοι, να έχουν έντονες αντιπαραθέσεις ή ακόμα και διαμάχες. Δεν είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι δύσκολοι, λάθος ή κακοί, είναι ότι η ανατροφή τους και οι εμπειρίες τους έχουν δημιουργήσει ένα διαφορετικό «λογισμικό» στο μυαλό τους, μέσα από το οποίο λειτουργούν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό.
Αν είχατε την ίδια ανατροφή, την ίδια κληρονομικότητα και τις ίδιες εμπειρίες με τον διπλανό σας, πιθανότατα θα συμπεριφερόσασταν σαν και αυτόν. Εν τούτοις, τα ερεθίσματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας καθημερινά είναι αμέτρητα. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορεί ποτέ δύο άνθρωποι να είναι ίδιοι – ακόμη και αν είναι μονοζυγωτικά δίδυμα, ζουν με τους ίδιους γονείς, πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο και κινούνται στο ίδιο περιβάλλον. Το σύστημα των πεποιθήσεών τους δεν θα είναι ποτέ σε απόλυτη ταύτιση.
Σκεφτείτε λοιπόν το εξής: αν γνωρίζουμε ότι, από κατασκευή και προεπιλογή, δεν είμαστε ίδιοι μεταξύ μας, τότε γιατί περιμένουμε οι άλλοι να έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, προβολές και συμπεριφορές με εμάς; Αν γνωρίζουμε ότι οι άλλοι επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι πληροφορίες υπαγορεύουν τις συγκεκριμένες συμπεριφορές τους, γιατί νιώθουμε αναστάτωση, θυμό, θλίψη, απογοήτευση, ή δυσαρέσκεια;
Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση: Σε κάθε επαφή ή συνάντηση με άλλους ανθρώπους, θα εκφράσετε τις σκέψεις σας και το ίδιο θα κάνουν και εκείνοι. Τι λένε, λοιπόν; Ακούστε προσεκτικά. Δεν συμφωνούν ή αντιτίθενται σε αυτά που τους λέτε. Απλώς εκφράζουν αυτό που συνειδητά ή ασυνείδητα πιστεύουν. Εάν παρουσιαστείτε στην συνάντηση μαζί τους με το Εγώ σας, μπορεί να ενοχληθείτε. Εάν παρουσιαστείτε με τη νέα σας γνώση, η πρόθεση σας να είστε εποικοδομητικός θα υπαγορεύσει και θα υποστηρίξει τα επόμενα βήματα σας.
Η λύση λοιπόν είναι απλή: θα πρέπει να επικοινωνείτε με ειλικρινή διάθεση να καταλάβετε τον άλλο και να προσανατολιστείτε στο να δημιουργήσετε μια κοινή διαδρομή, που θα υποστηρίξει τη πρόθεση του καθενός. Συμπόνοια, Αποδοχή, Κατανόηση θα σας πάνε πολύ μακριά.
Πόσο συχνά εφαρμόζετε εσείς, συνειδητά, αυτές τις αρχές, στην καθημερινή σας ζωή;
Απαντώντας σε αυτή την απλή ερώτηση, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε την ποιότητα των σχέσεων σας σήμερα, και ακόμη περισσότερο, το επίπεδο της προσωπικής ανάπτυξης και διεύρυνση σας.