July, 2021
Με Ελένη Κουρεμέτη
Business & Career Coach
True-me Breakthrough Coaching
[email protected], www.trueme.co
Ο στόχος του άρθρου είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν αποτελεσματικά “το σήμερα” για να έχουν ανοδική πορεία τη χρονική περίοδο “μετά την κρίση”.
Η αποτελεσματικότητα του καθενός μεγιστοποιείται όταν αξιοποιούμε τα δυνατά μας στοιχεία. Τα δυνατά στοιχεία ενός ανθρώπου ορίζονται ως «η σταθερή κοντά στην τελειότητα συμπεριφορά σε μία δράση» (Now discover your strengths – Donald O. Clifton,).
Για παράδειγμα: Η Μαργαρίτα είναι καλή δερματολόγος, το δυνατό της στοιχείο είναι η θεραπεία της ακμής στο πρόσωπο. Είναι η ειδικότητα που την ασκεί συστηματικά με επιτυχία και την κάνει χαρούμενη. Κατά συνέπεια έχει μόνο χαρούμενους πελάτες που την συστήνουν.
Η ενίσχυση των δυνατών μας στοιχείων ξεκινά από την οικογένεια, συνεχίζεται στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και μεγιστοποιείται στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Ας δούμε πως γίνεται αυτό στο επίπεδο της οικογένειας: Ο Αντώνης είναι 10 ετών, έχει μεγάλη αγάπη στα ερπετά και θέλει να γίνει ερπετολόγος. Έχει συλλέξει πληροφορίες από το διαδίκτυο και από όποιο μέσο του δίδεται ευκαιρία. Γνωρίζει τα είδη με τις ονομασίες τους, συνήθειες, τρόπος διαβίωσης και διατροφής. Η αγάπη του οδήγησε στην ένταξη μιας σαύρας στην οικογένεια, ως κατοικίδιο, και έχει βρει τον τρόπο να επικοινωνεί μαζί της. Το βράδυ ο Αντώνης εξερευνάει τη φύση στο χωριό και θαυμάζει τα δημιουργήματά της. Κάθε μέρα ανακαλύπτει κάτι παραπάνω στο πεδίο που τον ενδιαφέρει.
Οι γονείς του, σέβονται και ενισχύουν τη κλίση του, το ζήλο και την αγάπη του, διοργανώνοντας επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους, αγοράζοντας lego και βιβλία με αυτό το θέμα, δημιουργώντας άλμπουμ με τις καταπληκτικές ζωγραφιές του με δεινόσαυρους και έχουν αποδεχθεί μια σαύρα για κατοικίδιο.
Ο Αντώνης είναι ένα χαρούμενο παιδί που αναπτύσσει τις δεξιότητές του και θα διαπρέψει σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα δυνατά του στοιχεία.
Πως μπορούν οι εταιρίες να αξιοποιήσουν τα δυνατά στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού τους;
Ο ψυχολόγος Donald Clifton έχει ονομαστεί από την American Psychological Association ως πατέρας της Strengths-Based Psychology, χάρη στην δουλειά που έκανε σε αυτό το πεδίο. Σε έρευνα που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια φάνηκε ότι μόνο το 20% των εργαζομένων, παγκοσμίως, αξιοποιούν τα δυνατά στοιχεία τους στην επαγγελματική καθημερινότητά τους. Το 80% δίνει έμφαση στο να βελτιώσει τις αδυναμίες τους. Η έρευνα του – που υλοποιήθηκε σε 1.7 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 101 επιχειρήσεις και σε 63 χώρες – έφερε στο φως σημαντικά συμπεράσματα που εξηγούν τα παραπάνω. Ανάμεσα σε αυτά είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν βάσει δύο λανθασμένων υποθέσεων:
- Κάθε άνθρωπος μπορεί να μάθει να είναι ικανός σχεδόν στα πάντα
- Κάθε άνθρωπος έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, αν βελτιώσει τις αδυναμίες του
Για να διαπιστώσετε αν η επιχείρηση που εργάζεστε λειτουργεί βάση αυτών των λανθασμένων υποθέσεων, απαντήστε στα εξής ερωτήματα:
- Η επιχείρησή σας επενδύει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση προσωπικού μετά την πρόσληψη ή στην επιλογή του προσωπικού;
- Η επιχείρησή σας εστιάζει στην απόδοση του προσωπικού βάσει αυστηρών κανόνων και διαδικασιών;
- Το πλάνο ανάπτυξης του εργαζόμενου χτίζεται πάνω στις ευκαιρίες ανάπτυξής του ή στις αδυναμίες του;
Οι καλύτεροι ηγέτες στον κόσμο κινούνται διαφορετικά. Έχουν δύο προϋποθέσεις, που αποτελούν τη θεμέλιο λίθο για την αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους:
- Κάθε άνθρωπος έχει ταλέντα που είναι διαχρονικά και μοναδικά
- Το πεδίο ανάπτυξης κάθε ανθρώπου βρίσκεται στις μεγαλύτερες ικανότητες του
Για να εκτοξευθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας, χρειάζεται να προσλαμβάνετε τα κατάλληλα ταλέντα για τον κάθε ρόλο, εκεί που μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα δυνατά τους στοιχεία. Οι εργαζόμενοι τότε είναι χαρούμενοι, έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να προσπαθήσουν περισσότερο, έχουν ζήλο για να πετύχουν αποτέλεσμα. Οι εκπαιδευτικές δράσεις της εταιρίας βρίσκουν άμεση ανταπόκριση και οι στόχοι επιτυγχάνονται γρηγορότερα. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους έχουν περισσότερες ιδέες και καινοτομούν.
Συμπερασματικά, το μεγάλο μυστικό είναι η επιλογή των ταλέντων για τον κάθε ρόλο της επιχείρησης, η εκπαίδευσή τους για να εξελίσσουν τις ικανότητες τους και το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους ενισχύσει για να διαπρέψουν.
Για να σας βοηθήσουμε να το πετύχετε, αναζητήστε μας στο https://trueme.co και στο [email protected]
Από την Ελένη Κουρεμέτη